Erityisen esteettisen nautinnon aiheutti jakso

”Paris Saint-Germainista”, jonka portteja puolusti Bernard, tuli “Spartakin” ja Kiovan “Dinamo” kilpailija Mestarien liigan ryhmävaiheessa, ja siksi usein näytöksen vieras. Siksi sekä Venäjän että Ukrainan jalkapallofaneilla oli mahdollisuus nauttia ranskalaisen pelistä, joka rakasti kirkkaita villapaitoja. Ei vain nauti, mutta suuttua. PSG voitti ryhmänsä kaikki kuusi ottelua kauden aikana suurelta osin Laman ansiosta. Paitsi Spartacus ja Kyivans rikkoivat hampaat Bernardin pelistä, mutta myös Münchenin Bayern. Ranskalainen maalivahti räpytti maalillaan, lyömällä palloja nurkassa. Rohkeilla jaloillaan hän ”sammutti” yksi-yksi poistuu.

Erityisen esteettisen nautinnon aiheutti jaksot, joissa Lama taisteli takaapuja, etenkin “toisesta kerroksesta”. Heitti joko käden tai jalkan, jotka seisoivat pallon edessä. Ei ollut turhaa, että hän pelasi käsipalloa ennen seisoaan muissa, melko suurissa porteissa. Laaman toiminnassa oli melko suuri osuus sopivuudesta, esimerkiksi pallojen tarttuminen yhdellä kädellä. Mutta totta puhuen, en muista, että pariisilaiset kärsivät tästä ylimääräisestä tilanteesta. Ehkä Ranskan mestaruudessa se tapahtui, mutta Mestarien liigan Bernard oli moitteeton. Hänen “PSG” oli ottelu myös hänen loistavalle maalivahtilleen. Mutta Ranskan mestari ei voinut valloittaa Eurooppaa. Totta, vuotta myöhemmin Pariisin Saint-Germain ja laama portilla ottivat kuitenkin ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kansainvälisen pokaalinsa – Cup of Cupin.

Katsotaanpa eroon 1990-luvun puolivälin tapahtumista ja tutustutaan itse Bernardiin. Pitkään kauan uskottiin, että laama syntyi Guyanassa – Ranskan Etelä-Amerikan siirtokunnassa. Mutta tämä ei ole täysin totta. Bernard syntyi metropolissa, missä hänen isänsä, ammatin mukaan kirurgi, saapui täydennyskoulutuskursseille. Tulevan maailmanmestarin lapsuus ja nuori kulki kuitenkin Atlantin ja päiväntasaajan toisella puolella. Guyanassa Bernard oli rakastunut sekä jalkapalloon että käsipalloon, huolimatta siitä, että hän piti käsipallo enemmän. Lama saapui Ranskaan 17-vuotiaana poikana, jolla oli vahva halu tulla ammattiurheilijaksi.

Ranskalaiset ovat tottuneet mustiin pelaajiin, mutta vain kenttäpelaajina. Portin mustaa nuorta kohdeltiin jollain ennakkoluuloilla. Eikä kyse ole rasismista, stereotyyppi toimi todennäköisemmin täällä.